Families in Nederland

Eerste generatie Hulaliu-nezen (Hurariu Anaï) in Nederland, aankomst sinds 1951.

Ik wil u allen, vooral de derde-vierde generatie en latere generaties Hurariu Anaï, toch een belangrijk stuk voorgeschiedenis in uw “Nederland-sedjarah” niet onthouden. Over enkele decennia, in de volgende eeuw en eeuwen Nederland die zullen volgen, zullen we in Nederland onherroepelijk licht getinte en blanke mensen tegenkomen met oeroude Hurariu-namen. Wie weet zullen er mensen zijn, die zich zullen afvragen hoe zij aan zulke exotische namen zijn gekomen. De mensen zullen geen Maleis meer spreken, namen kunnen verbasterd zijn, maar wie weet zullen er mensen zijn die een stamboom hebben meegekregen…….dus mijn advies is aan de eerste en tweede generatie Hurariu Anaï , maak voor uw toekomstig nageslacht een stamboom met in ieder geval het historische jaar 1951 als basis.
Deze pagina kan u wellicht hierbij van dienst zijn.

Misschien kan het PAH-bestuur eens in overweging nemen om een themadag  “Hurariu-Anai” te organiseren, buiten de jaarlijkse ledenvergadering om. Bij voorbeeld een dag (voor leden en niet-leden) die in het teken staat van kennismaking,uitwisseling van informatie, workshops, muziek, met afsluitend een gezellige avond.

Dit evenement zou dan bij voorbeeld eens in de drie of vijf jaar kunnen plaatsvinden, zodat wij Hurariu/Hulaliu zo lang mogelijk levend houden in Nederland voor de geïnteresseerden onder ons nageslacht.

Waarom en hoe zijn Hurariu Anaï vanaf 1951 in Nederland terecht gekomen. 

Nadat het koloniale Nederlands Indië in 1950 ophield met bestaan en werd overgedragen aan de Indonesiërs werden de inheemse mensen die in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger hadden gediend voor de volgende keuzes gesteld :

 

 1. overgaan in het Indonesische leger.
2. demobilisatie op Java.

 

Molukkers, “Ambonezen” genoemd, Timorezen en Menadonezen die meer dan drie eeuwen lang trouw waren aan de VOC, de christelijke leer, de Nederlandse driekleur, en vooral het Huis van Oranje hadden één duidelijk antwoord hierop : NEEN ! Dat inmiddels de RMS (Republik Maluku Selatan) op 25 april 1950 op Ambon was uitgeroepen droeg natuurlijk bij aan dit negatieve antwoord van de KNIL-militairen. Niet onbegrijpelijk en misschien terecht, mede gelet op de politieke onrust, de ontvlambare situatie en de wederzijdse provocaties rondom de tangsi’s (kazernes), die tot bloedige gevechten leidden tussen het KNIL en de Indonesiërs. De jonge fanatieke Indonesiërs (Pemuda’s) dachten namelijk nog even gauw “bijltjesdag” te kunnen houden onder de nog gewapende KNIL-militairen en hun gezinnen……….

De Molukse-Timorese-Menadoneze keuze voor demobilisatie in Ambon of  demobilisatie in het toenmalige Nederlandse grondgebied Nieuw Guinea werd door de toenmalige Nederlandse regering en de Republik Indonesia niet geaccepteerd. Hierop spande een groep KNIL-onderofficieren o.l.v. sergeant-majoor Aponno een kort geding aan in Den Haag tegen de Nederlandse staat. De rechter verbood de Nederlandse overheid hierop om de KNIL-militairen tegen hun wil in Indonesië achter te laten. In dit vonnis / arrest stond de suggestie “tijdelijke overbrenging naar Nederland”. De commissie Aponno kon niet anders dan kiezen voor deze “rechterlijke suggestie”, omdat het alternatief was : op staande voet ontslag uit militaire dienst in een vijandelijke omgeving met ongetwijfeld de dood als gevolg voor ons !

De bekende historicus Henk Smeets, die ik overigens respecteer, heeft mij willen corrigeren over mijn woordkeuze in mijn boek Siapa Sangka over 55 jaar Molukkers in Tiel. Deze Molukker, deze Hurariu Anaï, die als baby werd ingescheept zal blijven vasthouden aan zijn eigen woordkeuze : “Op last van de Nederlandse rechter moesten toen ruim 12.500 Molukkers, Menadonezen en Timorezen zich in 1951 inschepen met tijdelijke bestemming Nederland !”

Sterker nog : Naast de beslissing van de rechter moesten de voormalige KNIL-militairen zich op dienstbevel als Koninklijke Landmacht inschepen voor een tijdelijk verblijf in Nederland ! 

 

De KNIL-militairen, die onder tijdelijke dienstverrichting bij de Koninklijke Landmacht waren ingescheept, kregen bij aankomst in Nederland, nauwelijks bekomen van de klimaat- en cultuurschok, nog een extra trap na: de militairen ontvingen een briefje “Beeindiging tijdelijke dienstverrichting bij de Koninklijke Landmacht”.

Veel KNIL-militairen hebben echter dit briefje nooit ontvangen !                                                                                                                     

De voor ons historische schepen, waarmee wij deze lange zeereis maakten waren:      

asturias

Aankomst Asturias in Amsterdam, donderdag 17 mei 1951

1. Kota Inten, aankomst 21 maart 1951 in Rotterdam, eerste reis.
2. Atlantis, aankomst 23 maart 1951 in Rotterdam. 3. Roma, aankomst 8 april 1951 in Rotterdam.
4. Castelbianco, aankomst 24 april 1951 in Rotterdam. 5. New Australia, aankomst 29 april 1951 in Amsterdam. 6.Groote Beer, aankomst 6 mei 1951 in Amsterdam.
7.Skaubyrn, aankomst 10 mei 1951 in Rotterdam.
8. Sommersetshire, aankomst 16 mei 1951 in Amsterdam.
9. Asturias, aankomst 17 mei 1951 in Amsterdam.
10.Fairsea, aankomst 5 juni 1951 in Rotterdam.
11.Goya, aankomst 15 juni 1951 in Rotterdam.
notes06                                                                                          Tifagroep Gaba Gaba Woerden

molukse woonoorden kaart

Groningen
1.Carel Coenraad Polder (Finsterwolde)
2.Marum (Nuis)
Friesland
3.Oranje (Fochteloo)
4.Ybenheer (Fochteloo)
5.Witte Pael (Sint Johannesga)
6.Wildemerck (Balk)
Drenthe
7.De Vledders (Norg)
8.Schattenberg (Westerbork)
9.Pieterberg (Westerbork)
10.Mantinge (Westerbork)
11.Ruinen (Ruinen)
12.Stuifzand (Ruinen)
13.Geesbrug (Oosterhesselen)
Overijssel
14.Beenderribben (Steenwijkerwold)
15.Pikbroek (Steenwijk)
16.Eind van ‘t Diep (Steenwijk)
17.Beugelen (Staphorst)
18.Conrad (Rouveen)
19.Laarbrug (Ommen)
20.Eerde (Ommen)
21.Vossenbosch (Wierden)
22.St. Joseph (Glanerbrug
Gelderland
23.De Zwaluwenburg (Elburg)
24.Vaassen
25.Teuge (Voorst)
26.De Biezen (Barneveld)
27.De Schaffelaar (Barneveld)
28.Elzenpasch (Tiel)
29.Schutsluizen (Tiel)
30.Overbroek (Echteld)
31.Lingebrug (Kesteren)
32.De Haar (Randwijk)
33.De Bruynhorst (Ederveen)
34.Golflinks (Arnhem)
35.Onderlangs (Arnhem)
36.Snodenhoek (Elst)
37.Klein Baal (Bemmel)
38.De Hoge Horst (groesbeek)
39.De Kemp (Wehl)
40.Vosseveld (Winterswijk)
Noord-Holland
41.Oude Zeug (Wieringermeer)
42.Medemblik
43.Coehoorn (Muiderberg)
44.Almere (Huizen)
Zuid-Holland
45.Kazerne (Woerden)
46.Utrechtse Straatweg (Woerden)
47.Singel (Woerden)
48.IJsseloord (Capella a.d. Ijssel)
49.Kamp Q (Slikkerveer)
Zeeland
50.Noordwelle   (Westerschouwen)
51.Burghsluis (Westerschouwen)
52.Brydorpe (Middenschouwen)
53.Kerkwerve (Middenschouwen)
54.Grijpskerke
55.Westkapelle
56.Serooskerke
57.Koudekerke
58.Vlissingen I
59.Vlissingen II
60.Vliegveld Souburg
61.Middelburg I
62.Middelburg II
63.Kruiningen I
64.Kruiningen II
65.De Haven (Breskens)
66.Duinoord (Groede)
67.Wilgenhof (Oostenburg)
68.Rodenborgh (Aardenburg)
Noord-Brabant
69.Plasmolen (Mook)
70.Lunetten (Vught)
71.Donzel (Nistelrode)
72.Vilheide (Mil)
73.Vierlingsbeek
74.Lage Mierde
75.Baarschot (Middelbeen)
Limburg
76.Plasmolen (Mook)
77.Genapium (Gennip)
78.Oude Molen (welt)
79.Vlakwater (Venray)
80.Tienray (Meerlo/Wanssum)
81.Blerck (Venlo)
82.Tungelroy (Weert)
83.Heythuizen
84.Maashaven (Roermond)
85.Montfort
86.Op de Loop (Echt)
87.Lillbos (Echt)
88.Graetheide (Geleen)
89.Rijckholt (Eijsden)
90.Capucijnerklooster (Eijsden)

 

 En zo zijn wij in het voorjaar van 1951 in Nederland aangekomen en na een korte stop in Amersfoort met bussen verspreid over de Nederlandse DUW-kampen, oude villa’s, oude kloosters en voormalige      concentratiekampen. Hulaliunezen werden ondergebracht in Schattenberg (Westerbork), Vught (Lunetten), Tiel (Elzenpasch en Schutsluizen), Muiderberg, Woerden, Middelburg, Geleen (Graetheide), Glanerbrug (St Joseph), Vaassen, Barneveld (de Biezen) en Winterswijk (Vosseveld) .
En verkeerden wij als de andere Molukkers, Timorezen en Menadonezen in de veronderstelling, dat dit verblijf toch maar tijdelijk zou zijn !
 

Kamp Schattenberg, voormalig Westerbork bij Hooghalen.

Kamp Schattenberg, voormalig Westerbork bij Hooghalen.

Kamp Lunetten, voormalig concentratiekamp Vught.

Kamp Lunetten, voormalig concentratiekamp Vught.

 

Woonoord Blerick, barak oma Eno Taihuttu

Woonoord Blerick, barak oma Eno Taihuttu

Kamp IJsseloord, bouw ca. 1957.

Kamp IJsseloord, bouw ca. 1957.

Enkelen van deze eerste generatie namen niet

alleen eigen kinderen mee naar Nederland, maar ook kinderen van familie werden op de boot meegenomen naar Nederland.
Enkele voorbeelden zijn: Nani Noija (bijnaam Eba Aboru) en zijn vrouw namen Elsanus Sedebun mee, wiens moeder een Noija was. Ado en Buty Laisina namen  Brolle Noija mee naar Nederland. Ferdinand en Oba Laisina namen Dirk Taihuttu mee. Manuel Noija en Helena Noija-Taihuttu namen hun neef Samuel (Boetje) Noya mee.
Ouders in Hulaliu van jonge soldaten (nog vrijgezellen bij aankomst) vroegen bijvoorbeeld aan Nani Noija (bijnaam Badu) en zijn vrouw Juliana Tuwanakotta om op hun zonen te letten in den vreemde.
En deze vrijgezellen (Ulies Tuwanakotta, Gustaf Maruanaya en Wijnand Noija) werden door de ouders verzocht om altijd naar Nani en Uli te luisteren….dus waren deze drie mannen in Nederland onafscheidelijk van de familie Noija in Tiel.
Ulies en Gustaf hebben lang in de barak budjang (vrijgezellen) in woonoord Schutsluizen gewoond tot zij hun echtgenoten in de Elzenpas (Truus Lohmüller) en in Vught (Tina Bernardus) ontmoetten. Wijnand Noija verbleef in kamp Snodenhoek (Elst) waar hij zijn vrouw Nonna Akihary leerde kennen.
Onze ouders waren KNIL-militairen, die elkaar al van Hulaliu kenden en elkaar zo veel mogelijk opzochten in het voormalige Nederlands Indië.Met de verre reis naar Nederland in het verschiet besloten acht mannen op 3 januari 1951 in Semarang (Java) de Perkumpulan Anak-Anak Hulaliu (P.A.H) op te richten.
Een vereniging voor Hulaliu-nezen in den vreemde, die o.a. als doelstelling had om de kinderen en kleinkinderen (Hurariu Anaï) te wijzen waar hun oorsprong ligt.
Deze mannen met een zeer vooruitziende blik waren :

Hulaliu Muiderberg, vrouw rechts Marthintje Birahy-Matulessy (anak Kapitan)

Hulaliu Muiderberg, vrouw rechts Marthintje Birahy-Matulessy (anak Kapitan)

1.Jeremias Laisina      
2. Apé Tuwanakotta
3. Acco Izaak
4. Petu Noija
5. Nani Noija (Eba Aboru)
6. Itja Birahy
7. Ado Laisina
8. Mias Laisina.
Zij zijn niet meer onder ons, maar hun inspanningen hebben ertoe bijgedragen, dat de P.A.H. anno 2014 nog in Nederland bestaat.

Overzicht van de Eerste Generatie:

  Naam : Getrouwd met   : Woonplaats : Kinderen / 2e   generatie :
 1 Birahy, Itja Marthintje   Matulessy Deventer Thijs, Jan, Ati, Chris
 2 Birahy, Melkianus Mina Noija Ridderkerk Bram, Chris, Eba
 3 Izaak, Acco Johanna Birahy Capelle a.d. Ijssel Fransien, Uli
 4 Izaak, Joop Lien Litaay Wormerveer Max, Piet, Jan, Moses, Theo, Johnny
 5 Izaak, Leonora Patty Breda Omy, Peter, Lucas
 6 Izaak, Mien Tom Sarioa Oost Souburg Lena, Corry, Jimmie, Noes, Johnny, Hanny, Frans,       Lieneke
7 Laisina Ado Buti Noija Capelle a.d. Ijssel Aksalmina, Eddie
8 Laisina, Alex Ietje Siahaya Wormerveer geen
 9 Laisina, Jeremias Fien Siahaya Tilburg Jopie, Etti, Kopas, Saar
10 Laisina, Jeremias Lien Siahaya Barneveld Roos, Loeki, Ida, Mima
11 Laisina, Nani (post) Agu Siahaya Vaassen Jerry, Agus
12 Laisina Ferdinand Jacoba Noija Tiel Eliab, Anton, Bernard, Samuel
13 Laisina, Octovianus Janna Noija Wormerveer Coos, Au, Joop, Josefien,   Ietje, Johnny
14 Laisina, Johannes Eno Nanulaitta Winterswijk Jopie,Samuel, Lies, Johnny/Jimmy,   Willy,     Rietje, Marie
15 Laisina-Teterissa, Jos   Middelburg Lien, Bob
16 Leisina, Ann Dolf Wattimena Nieuw-Loosdrecht Corry, Suze, Betty, Wijnand, Ed, John, Alex
17 Leisina, Beth Juri Sulipatty Elst Wietje, Neel
18 Lesiputty, Hendrik Marie Edang Leerdam Julie, Apia, Dolly, Max, Piet, Martha, Lena, Leo, Els
19 Maruanaya, Anies Maria Menaboe Alphen a.d. Rijn Tineke, Nootje, Mimi, Willie
20 Maruanaya, Gustaf Tien Bernardus Tiel Suzan, Nico, Leonard, Hendrik
21 Maruanaya, Niek   Heer  
22 Maruanaya, Uling Tjia Ferdinandus Culemborg  
23 Maruanaya, Kete Bing Latumanuwey Vught Ojo, Poppie, Jacob, Ata
24 Maruanaya,  Otta ds. Joseph Kapel Hatert Dick, Frans, Lolli, John, Tjatie, Willy
25 Mataheru, Otto Mina Birahy Moordrecht Joop, Frans, Hendrika, Benny, Leonora, Geertje,     Josias,   Martha, Erik
26 Matulessy, Itja Etha Noija Vught Merie, Au, Fans, Anna, Nel, Betty, Els, Hedy
27 Noija, Eli Ida Tuwanakotta Aalsmeer Tom, Noor, Bram, Hen, Peter, Fred,
28 Noija, Johan Lien Sinay Alpen a.d. Rijn Suzan, Nonna, Poppy, Henny,Tonnie, Lilly, Millie
29 Noija, Lambert Abé Laisina Vaassen Jos, Gijs, Juul, Salomi, Jomina, Antho, Tilly
30 Noija, Manuel Helena Taihuttu Assen Eli, Paulien, Rudi, Bram, Willy, Jetty
31 Noija, Otto Tien Siahaya Assen Nel, Jack, Johnny, Max, Janna, Ferry, Anies, Tonny, Rudy, Anna, Trientje,Titia
32 Noija, Eli   Bovensmilde Esau, Nel
33 Noija, Frits S.J. Luhukay Assen Nico,John, Nus,  Manneke, Lien, Bets, Selleb, George
34 Noija, Estefanus Batseba Sekewael Geleen Eddy, Frans, Selly, Nus
35 Noija, Banu Roos Nasution Venlo Gerrit
36 Noija, Johanis (Badu) Juliana Tuwanakotta Tiel geen
37 Noija, Jaco   (Péré) Fien Wormerveer geen
38 Noija, Bipi (Kamaluhu) Teth Maruanaya Culemborg Adrie, Len, Hein, Erica, Boy, Frans.
39 Noija, Endik Tien Molle Tiel / Hulaliu Boy, Nona, Lenie, Jackie, Roger
40 Noija, Cornelis Constancia Titihalawa Kampen Tineke, Martha, Stien, John
41 Noija, Wijnand Nonna Akihary Elst Wanda, Danny, Tonny, Milky
42 Noija, Paulus (Pata Radja) Sara  v/d Heuvel Oost-Souburg Daniel,Sonja, Marleen, Corine, Kees, Gaby, Lies,  Manu.
43 Noija, Oetjoe Ambé Tahapary Tilburg Anies, Jo.
44 Noija-Pattinama, wed.   Roermond Cor, Nonna, Lilly, Wim
45 Noija, Petu (Saka) Au Laisina Vaassen Ad, Lies, Apé,Tjak, Paul, Ettie,Karel
46 Noija, Etus (Metja Papa) Jos Siahaya Wormerveer Ulies, Anies, Mesak, Alex, Jomi, Bram, Janna, Rina
47 Noija, Nani (Eba Aboru) Corrie Hatalaibessy Winterswijk Abba, Adé, Annete, Eli, Sammy, Nona, Esther, Cootje
48 Noija, Sacheus Sofie Taihuttu    
49 Noya, Samuel (Boetje) Trees   Dickhoff Hawthorne,   CA – USA Maggie, Fred, Glenn, David
50 Noya, Sam   Breukelen   geen
51 Noija, Pédé vrijgezel Capelle a.d. Ijssel  
52 Noija, Ating Leen Hendrik Ido Ambacht  
53 Noija, Wil F.J.Patty Tilburg Nus, Joost, Jopie, Betsy, Erik, Ronnie, Hedy, Els,  Fietje, Mien, Nessy
54 Noija, Lies M.Ririhena Wierden Buang, Mieke
55 Noija, Mie Eli   Lekatompessy Barneveld Lientje, Izac, Max, George, Sara, Elizabeth
56 Sahureka,   Herman Mien   Akihary Oosterwolde Tien, Nus, Pelpina, Johanna, Njong, Naomi, Matheus, Maria, Hermina
57 Sahureka, Simon Fransien Izaak Capelle a.d. Ijssel Sylvie, Daan, Jopie
58 Sahureka, Jomima Agus Malaihollo Moordrecht Jonkie, Ellie
59 Sahureka, Salomina Johannis  Lalopua Alphen a/d   Rijn Paulin, Maria, Arnold, Karel, Friedje, Olly
60 Sahureka Christina Tahapary Moordrecht Salomina, Jomina
61 Siahaya , Endé Rumahlaiselan Vught Eppie, Elie,   Izaak
62 Siahaya , Jana Chris Toisuta Vaassen Richard ,Bernadus, Jusuf, Zeth, Eliza, Rudolf, Silvie, Jacoba en Jacomina, Mary.
63 Siahaya, Loek Eté Sahureka Assen Lambert, Alo, Jack, Lies,Jopie,Lien, Johny,     Christa
64 Siahaya, Johan Johanna Noya Hoogkerk Bertie, Ilse, Olly, Rosa
65 Siahaya, Marcus Béétji Noija Wormerveer Nus, Jos, Juul
66 Siahaya, Nadus   Vught/Vaassen  
67 Siahaya, Zeth Zacharias Selfie Sahureka Assen Sofie, Marthina, Rudy
68 Siahaya, Dolly Ruth Sahureka Deventer Donna, Minggus, Philip, Jeanette, Lien, Lies
69 Siahaya, Jozef Mien Tahalele Nijmegen Ama, Ellis, Danny
70 Siahaya, Johannes Amelia Manusiwa Wierden Jan, Lambertus, Jeremias, Wilhelmina, Eva
71 Siahaya, Jo Supusepa Vught Sien, Boetje, Rietje
72 Tahapary, Levinus Deetje Matulessy Tilburg Benny
73 Tahapary, Bram   Middelburg  
74 Tahapary, Mezach   Amsterdam Abraham, Levinus, Laurens, Djojo
75 Taihuttu, Johan (Hang Ena) Lenora Maruanaya Venlo / Djakarta Maria, Anton, Lena , Coos, Adé : Nico, Max.
76 Taihuttu, Saul Abetsina Noija Alphen a.d.Rijn Matheus, Costantinus
77 Taihuttu, Semuel Martha Izaak Vught Agus, Alex, Sien, Antho, Jo, Johnny, Josie, Tica,   Benny
78 Taihuttu, Jeret Juli Titaley Vught Martinus, Piet, Martha, Agus, Lena , Anies, Djoro.
79 Taihuttu, Alex   Winterswijk  
80 Taihuttu, Toontje   Waddinxveen Jolanda, Tondo
81 Taihuttu, Esau Josina Engelman Capelle a.d.IJssel Rob, Roos, Danny, Mary, Louisa
82 Titaley, Itja Jacoba Noija Vught Fien, Lien, Tien, Maria ,Bob, Jan, Emma
83 Tuwanakotta, Alex Loe Siahaya Assen  
84 Tuwanakotta, Apé Beth Noija Tilburg Nono, Bertus, Charlie, Max, Leo, Njong, Meitie, Els,   Boetje.
85 Tuwanakotta, Josina Eduard Dias Alphen a. d. Rijn Tineke, Cobus, Arthur, Reggy, Maudy.
86 Tuwanakotta, Hendrik   Alphen a. d. Rijn  
87 Tuwanakotta, Julius Truus Lohmüller Waddinxveen Soraya, Renate
88 Tuwanakotta, Tji Hendrik Nanlohy Tilburg  

 

 

Interessant is misschien nog om van de eerste generatie de gandongbanden hieronder te vermelden :
1. Nani Noija (Badu) en Jacoba Titaley – Noija waren broer en zus.
2. Etus Noija en Janna Laisina – Noija waren broer en zus.
3. Béétji Taihuttu – Noija en Etha Matulessy – Noija waren gezusters.
4. Loek Siahaya en Tien Noija – Siahaya waren broer en zus.
5. Otto Noija en Mie Lekatompessy – Noija waren broer en zus.
6. Itja Titaley en Juli Taihuttu – Titaley zijn broer en zus.
7. Ado Laisina en Ferdinand Laisina waren broers.
8. Hendrik Noija en Corry Noija waren broers.

Doopfeest van MeitieTuwanakotta in Vught

Doopfeest van MeitieTuwanakotta in Vught

9. Eli Noija en Pédé Noija waren broers.
10.Jeremias Laisina en Abé Noija – Laisina waren broer en zus.
11.Tina Selano-Siahaya en Jos Noija- Siahaya waren
gezusters.
12.Sofie Noija – Taihuttu en Alex Taihuttu waren broer en zus.
13.Banu, Frits, Manuel Noija waren niet alleen broers,
maar hadden in Jacoba Laisina-Noija ook een zus in Nederland.
14.Jaco Pere Noija en Mina Birah–Noija waren broer en zus.
15. Selfie Siahaya-Sahureka en  Ruth Siahaya-Sahureka waren gezusters.
16. Ambé Noija-Tahapary en Levinus Tahapary waren broer en zus.
17. Johan Siahaya en Lien Laisina-Siahaya waren broer en zus.
18. Athing Noija en Wil Patty-Noija waren broer en zus.
19. Teth Noija-Maruanaya en Uling Ferdinandus-Maruanaya waren gezusters.
20. Lambert en Johan Noija waren broers.

Bijnamen:
Bij de Noija-clan in Hulaliu kwamen veel dezelfde voornamen voor. Om duidelijkheid te verschaffen werden namen van ouders aan de namen toegevoegd.
Voorbeelden:
Nani Noya (Badu)-Tiel, Petu Noija (Saka)-Vaassen, Etus Noija (Metja Papa)-Wormerveer, Bipi Noija (Kamaluhu)-Culemborg enz.
Nani Noija (Eba Aboru)-Winterswijk kreeg de naam van zijn moeder mee, die afkomstig was van Aboru.

Gandongbanden in Nederland van Ekliopas Laisina (1600-1700)

stamboom Laisina

 Enkele bekende Hulaliu-nezen in Nederland :

Naam : Referentie : Beroep : Familieband :
1 Jozef Siahaya Elinkwijk profvoetballer
2 Nico Taihuttu de Bintangs, Beverwijk zanger / gitarist zoon van Adé Taihuttu
3 Vladimir Laisina FC Den Bosch profvoetballer zoon van Bernard en Francine Laisina, Tiel.
4 Liza Noya Mai Tai zangeres dochter van Ulies en Merie Noija, Wormerveer.
5 Nippy Noya Masada percussionist
6 Johnny Taihuttu FC VVV profvoetballer jeugdtrainer Fortuna zoon van Anton Taihuttu en Truus Kiesbrink, Venlo
7 Jerry Taihuttu Fortuna, MVV profvoetballer zoon van Anton en Truus Taihuttu
8 Gino Taihuttu Gin on the Rocks,
Boris
muzikant/gitarist zoon van Anton en Truus Taihuttu
9 Jim Taihuttu  Film Wolf  filmregisseur zoon van Gino Taihuttu
10 Jiri Taihuttu Flamenco gitarist zoon van Gino Taihuttu
11 Charlie Tuwanakotta Nederlandse topbridger zoon van Apé en BethTuwanakotta, Tilburg.
12 Robbert Maruanaya Go Ahead Eagles profvoetballer zoon van wijlen Nootje Maruanaya, Hoofddorp.
De bruiloft van Anton en Truus, Blerick 1954. Staande: Johanis Noya met zijn oom Tiberius Laisina 1906-1979 (tweede links aan tafel) en staande in het midden: Costaphina Laisina, dochter van Tiberius.

De bruiloft van Anton en Truus, Blerick 1954.
Staande: Johanis Noija met zijn oom Tiberius Laisina 1906-1979 (tweede links aan tafel) en staande in het midden: Costaphina Laisina, dochter van Tiberius.

 

Maar eigenlijk is het niet zo belangrijk om de televisie of de kranten te halen in Nederland.
Veel belangrijker is dat de Hurariu Anaï gelukkig zijn, zich in Nederland ontwikkelen, elkaar stimuleren en participeren in alle geledingen van de maatschappij en…….ook beseffen wie wij zijn! Ik google vaak op Hulaliu-namen en het vervult mij telkens met plezier om een naam te ontdekken van iemand die maatschappelijk bezig is.

Doopfeest Jan Titaley, Vught, eind jaren 50 ouderen v.l.n.r. tante Oba Titaley, oom Annies Maruanaya, tante Rie Maruanaya, oom Itja Titaley en hun kinderen. Met Martha, Augus, Lena en Max Taihuttu.

Doopfeest Jan Titaley, Vught, eind jaren 50
ouderen v.l.n.r. tante Oba Titaley, oom Annies Maruanaya, tante Rie Maruanaya, oom Itja Titaley en hun kinderen.
Met Martha, Augus, Lena en Max Taihuttu.