Overzicht geloven

Overzicht van onze geloven :

Vóór de migratie van Ceram naar Haruku, omstreeks 1470-1490, beleden onze families het geloof in onze voorouderen, en ook het animisme.             

Omstreeks 1510 hebben de familieclans, verenigd in de Uli Hatuhaha Ama Rima, het Islamitische geloof aanvaard.             

In 1590 aanvaardde Hurariu het Katholicisme, dat door de Portugese Jezuiet  Franciscus Xavierius werd verkondigd en liet het zich Hulaliu noemen in de associatie met Haléluja.
Omstreeks 1648, nadat de islamitische Uli Hatuhaha in de Perang Alaka Twee van 1637 door de VOC (Arnold de Vlamingh van Oudshoorn) met bloedig geweld werd onderworpen, aanvaardde Hulaliu het Protestantisme. De overige vier dorpen van de Uli Hatuhaha, Pelau/Rohomoni/Kabau/Kailolo, belijden tot op heden de Islam met respect voor Hulaliu als een belangrijk orgaan van de Pata (lichaam) Rima.              

Het Christendom werd toen alleen gepredikt (vaak met geweld opgelegd) om mensen hun bestaande geloof, hun cultuur en de Bahasa Tanah te doen verliezen teneinde op deze manier christelijke bondgenoten te kweken voor het ultieme doel: overheersing en zelfverrijking.

Maar ook het eigen belang van de regerende Bapa Radja van Hurariu / Hulaliu o.a. omgekocht door Portugese landveroveraars met een gouden staf met slangekop speelde hierin een kwalijke rol in de aanvaarding van het westerse geloof en haar normen en waarden !      

Kerajaan Islam Hatuhaha
Migratie vanuit Ceram
Stichting dorpen
Kerstening van Hurariu
Overzicht geloven
Hena masa ami
Amarima / Uli Hatuhaha
Perang Alaka