Even voorstellen:

Wat bezielt iemand, die  in Nederland is opgegroeid, om een website te maken over een dorp in de Molukken ? In de eerste plaats is het is natuurlijk niet zo maar een willekeurig Moluks dorp. Maar het is het dorp waar mijn grootouders, mijn moeder, mijn ooms, mijn tantes, mijn neven en nichten en vele andere Molukse families in Nederland hun roots vinden: Hulaliu op het eiland Haruku (Maluku). Op school was ik al geïnteresseerd in geschiedenis: De slag bij Nieuwpoort, de inname van Den Briel door de watergeuzen, de Vrede van Münster, de Tocht naar Chatam, Michiel de Ruyter, Rembrandt, de VOC, de Gouden Eeuw enz.

Vanzelfsprekend raakte ik ook geïnteresseerd in mijn eigen afkomst, in mijn eigen geschiedenis, de Islam, de Portugezen, de VOC, de Verenigde Staten van Indonesië, de Republik Indonesia, de Republiek Maluku Selatan en ons “tijdelijk”verblijf in Nederland. Het proces van de-kolonisatie van de Gordel van Smaragd, de oplossing van het KNIL-probleem, de deal tussen de Indonesiërs en de Nederlanders waardoor wij in Nederland terecht kwamen !

Ik ben Max Taihuttu, geboren op 30 maart 1951 in Djakarta en sinds 1951 woonachtig in Tiel. In het kamp Schutsluizen, aan de Grote Brugse Grintweg Tiel, heb ik de eerste jaren van mijn jeugd doorgebracht. Het kleuteronderwijs in Tiel in de Vleesstraat staat mij nog helder voor de geest. Voor het eerst hoorde ik blanke kinderen praten in een voor mij vreemde taal. Vanuit het kamp werden wij, de kleuters Sem Mailoa, Noes Tetelepta, Louis Werinussa, Jos Pasanea en ondergetekende, in de jaren 50 dagelijks weggebracht en weer opgehaald door een ouder. Na de lagere school, Prs. Julianaschool, heb ik met succes de Christelijk MULO in Tiel en het MEAO in Utrecht doorlopen. In 1970 ben ik mijn loopbaan begonnen bij de NS in Utrecht, bij de Commerciële Afdeling Goederenvervoer. Hier begon mijn 40-jarige carrière, die mij o.a bracht naar Rotterdam, Amsterdam en weer terug naar Utrecht, telkens bij de Sales Force van resp. NS Cargo, Railion, Stinnes AG en het huidige DB Schenker Rail Netherlands. Sinds 2012 ben ik met pre-pensioen en kan ik terugkijken op een prachtige werktijd in een dynamische internationale sfeer in de verkoop van de grootste internationale logistieke dienstverlener in Europa o.a. als Key Account Manager Infravervoer ! Waarom vertel ik dit allemaal ? Ik ben een Moluks kind tweede generatie, opgegroeid in het isolement van een Moluks woonoord en in de Molukse wijk in Tiel. Het Nederlands was niet mijn moederstaal.Ik geniet nu volop van mijn vrije tijd. In 2006 heb ik het boek “Siapa Sangka” (55 jaar Molukkers in Tiel) geschreven en heb ik een aantal columns geschreven voor het Molukse blad “Marinjo”. Aan de derde, vierde en vijfde generatie Molukkers wil ik dan ook één advies meegeven : investeer in jezelf in Nederland, want hier ligt jouw toekomst ! Jouw PERDJUWANGAN (de strijd) is jouw eigen ontwikkeling, die van jouw kinderen, jouw kleinkinderen en die van de rest van jouw familie en kamponggenoten !

 

 

 

 

Familiegeschiedenis
Beschouwingen